AAB 42

Sådan undgår du skimmelsvamp


Her er en række råd til, hvad man selv kan gøre, for at undgå skimmelsvamp


Hold boligen tør

Skimmelsvamp kan kun vokse i boligen, hvis den relative fugtighed på overfladerne er over 80 procent. Investér eventuelt i en fugtmåler (hygrometer). De kan fås for under 100 kr. i et byggemarked.


Udluftning er vigtig

Det er vigtigt at lufte ud hver dag for at slippe af med den fugtige luft, som kan forårsage skimmelsvamp - især i badeværelset, køkkenet og soveværelserne. Om efteråret er der meget fugt i luften indenfor. Derfor skal du lufte ekstra meget ud for at undgå, at fugten sætter sig som kondens på kolde steder som for eksempel vinduer og ydervægge.


Undgå at tørre tøj indenfor

Du kan godt tørre et par skjorter eller t-shirts i badeværelset, men du skal ikke tørre større mængder tøj inde i boligen - det giver meget fugt og dermed risiko for skimmesvamp. Brug en tørretumbler, eller hæng tøjet til tørre udenfor.


Tjek dine afløb

Undersøg om der er utætheder ved afløbene i køkkenet og badeværelset. Tjek også, at vandet løber ned mod afløbet på badeværelset. Hvis vandet løber den forkerte vej og ender ude langs væggen, kan fugtigheden blive opsuget i væggen og skabe grobund for skimmelsvamp der.


Udsugningen skal være i orden

Hvis du har en emhætte, så brug den. Det er bedst, hvis den også kan fjerne vanddamp, når du f.eks.  koger pasta eller ris. Sørg også for at rense eventuelt tilstoppede udsugningsventiler.


Ved mindre angreb

Vask af med Rodalon eller Klorin og lad det sidde i 20 minutter og vask af.  Se også:

Kom skimmelsvamp i forkøbet, brochure
 

AAB's Hjemmeside om skimmelsvamp

KONDENS og SKIMMELSVAMP


Når det bliver koldt udenfor og der er varmt indenfor, så er det ikke ualmindeligt, at der dannes kondens på vinduerne og evt. også i vinduesrammerne (kan ses, når man åbner vinduet).
 
Hvis man ikke sørger for, at tørre vandet væk, så er der grobund for skimmelsvamp.
Dette kan forværres yderligere, hvis man ikke jævnligt rengør vinduesrammerne for støv og snavs.
Hvis støv og snavs ikke fjernes fra vinduesrammerne og der samtidig tilføres kondensvand, så er der skabt de optimale betingelser for skimmelsvamp.
 
Og når det først er startet, så breder det sig til kanterne rundt om vinduet.
Og når det først er startet, så breder det sig til kanterne rundt om vinduet.

Hvad skal du gøre?

 
  • Luft ud med gennemtræk (åbn alle vinduer og døre inde i lejligheden på en gang) i 10 minutter mindst 2-3 dagligt. Luk for varmen imens.
  • Aftør kondens på vinduerne og i vinduesrammer (luk vinduet op og se i metalkanten).
  • Fjern støv og snavs fra vinduesrammerne hele vejen rundt. Gør det, når du alligevel pudser vinduerne og har dem åbnet.
  • Undgå at stille møbler op ad ydervægge.

 
Hvis du ser begyndende skimmelsvamp, er det vigtigt, at du straks fjerner det, så det ikke spreder sig:
 
  • Påfør Rodalon, lad det sidde i 20 minutter, afrens, vask herefter grundigt med rent vand og aftør bagefter med ren klud.

Hvis du er i tvivl eller har skimmelsvampen har bredt sig, skal du henvende dig til afdelingsbestyrelsen.
Besøg vores side
Boligforeningen AAB - afdeling 42 | Lilletoften 28 a | 2740 Skovlunde | Tlf.: +45 44 94 40 36